AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 ARTIS ZOO RIJKSMUSEUM REMBRANDTS HUS VAN GOGH MUSEUM ANNE FRANK-HUSET MADAME TUSSAUDS BEGIJNHOF HEINEKEN EXPERIENCE OUDE KERK MAGERE BRUG TORGET DAM NEMO TROPENMUSEUM


ANNE FRANK-HUSET

Anne Frank-huset

Under andra världskriget gömde sig Anne Frank och hennes familj på Prinsengracht 263 i Amsterdam. Bakom en bokhylla doldes en dörr till ett litet hus på adressens bakgård. I början av 1933 emigrerade Anne Frank och hennes familj till Amsterdam. Omständigheterna var förfärliga och som judisk familj var de utsatta och ständigt förföljda. När Anne Frank var tretton år så började hon föra den dagbok som eftervärlden har fått ta del av. Den är en redogörelse om Anne Franks upplevelser av kriget.

När gömstället avslöjades 1944 så deporterades Anne Frank till ett koncentrationsläger där hon dog av sjukdom endast femton år gammal. Hennes far Otto Frank var den enda i familjen som överlevde.

Anne hade många intressen. Bland annat var hon intresserad av historia, filmstjärnor och att skriva. Det sägs också att hon var intresserad av grekisk mytologi. Dessutom var hon en stor djurvän och hade en katt.

På 1960-talet blev huset ett museum och idag är Anne Frank-huset (Anne Frankhuis)det tredje mest besökta museum i Amsterdam.