AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 ARTIS ZOO RIJKSMUSEUM REMBRANDTS HUS VAN GOGH MUSEUM ANNE FRANK-HUSET MADAME TUSSAUDS BEGIJNHOF HEINEKEN EXPERIENCE OUDE KERK MAGERE BRUG TORGET DAM NEMO TROPENMUSEUM


BEGIJNHOF

Beginjhof är en innergård I Amsterdam som är tidstypisk för 1300-talet. Den omges av hus av äldre arkitektur och består också av grönområde. Ett av de två trähusen som är bevarade i centrala Amsterdam finns i angränsning till innergården – Houten Huys 34, Begijnhof. I Begijnhof kan besökaren beskåda många stenstatyer föreställandes betydande katolska karaktärer.

När protestantismen fick fäste i Amsterdam och större delar av Nederländerna så var Begijnhof det enda romskkatolska institutet som tilläts bevaras. Begijnhof har i stort sett fungerat som ett område omgiven av ett kluster ålderdomshem. Verksamheten har haft stora likheter med den som bedrivs i ett kloster - med skillnaden att benguiner har haft större frihet än nunnorna. Benguinerna har dock varit tvungna att avge löfte om kyskhet och att varje dag delta i den heliga mässen och be en rad olika böner, men samtidigt stod benguinerna fria att lämna verksamheten närsomhelst för att ingå äktenskap.

Den siste benguinen – ”Syster Antonia” dog 1971 vid en ålder av 84 år.

Den som vill besöka Amsterdam och ha närhet till Begijnhof rekommenderas att bo på Hotel Nova.