AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 ARTIS ZOO RIJKSMUSEUM REMBRANDTS HUS VAN GOGH MUSEUM ANNE FRANK-HUSET MADAME TUSSAUDS BEGIJNHOF HEINEKEN EXPERIENCE OUDE KERK MAGERE BRUG TORGET DAM NEMO TROPENMUSEUM


TORGET DAM

Torget Dam - eller de Dam som det heter på nederländska – ligger mitt i centrala Amsterdam och har sina anor från 1200-talet. Initialt så användes torget till marknad och det var inte ovanligt att amsterdamborna gick dit för att handla sina matvaror. Idag räknas torget som ett av de största torgen i Europa.

Dam är inte bara en vanlig mötesplats utan torget fungerar även som ett nav och är förankrat med viktiga stråk fyllda med butiker, barer, restauranger och cafeér. Torget Dam är dessutom omgivet av historiska byggnader och museer. Vid torget Dam ligger Kungliga Palatset (Paleis op de Dam) som byggdes mellan 1648 och 1655 och fungerade då som stadshus åt Amsterdam. På den tiden räknades Kungliga Palatset som världens största byggnad och som inte förknippades med några religiösa ändamål. Det var arkitekten Jacob van Campen som stod för ritningarna för byggnaden som går i holländsk klassicistisk stil. Nieuwe Kerk (Nya Kyrkan) ligger också vid torget Dam. Där finns också ett minnesmonument över de människor som på ett eller annat sätt dog under andra världskriget.

Inte sällan så arrangeras där shower av olika slag. Det är även en väletablerad plats för demonstranter. Men har man som avsikt att uppehålla sig på torget bör man vara beredd på att även många duvor uppehåller sig där.