AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 HISTORIA KONINGINNEDAG CYKELSTADEN TULPANER VÄDERKVARNAR TRÄSKOR OSTAR


HISTORIA

Först på 1200-talet grundades Amsterdam på den plats där floden Amstel mynnar ut i sjön Ij. Till en början gav platsen grund till en fiskarby men drygt hundra år senare får platsen sina stadsrättigheter. Staden var belägen på ett kärr och därför grävdes de många kanalerna för att leda bort vatten, och husen var byggda på träpålar. Förbindelser med Hansan fick Amsterdam att snabbt börja blomstra, och dessutom flyttade många köpmän till staden. Under 1600-talet räknades Amsterdam till Europas rikaste stad. Handelsnätverket bestod till stora delar av Holländska Ostindiska kompaniet och Holländska Västindiska kompaniet.Amsterdams välgång avtog under 1700-talet då Napoleonkrigen ägde rum. Först 1815 när Nederländerna fick ett kungadöme började återhämtningen.

Under den industriella revolutionen upprättades en direkt väg från Rhen och Nordsjön från Amsterdams hamn och den ekonomiska uppgången var ett faktum eftersom kommunikationerna med omvärlden förbättrades avsevärt.

Tyskland ockuperade Amsterdam under andra världskriget och 100 000 judar deporterades till staden. Läs om Anne Frank och hennes tragiska livsöde.