AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 HISTORIA KONINGINNEDAG CYKELSTADEN TULPANER VÄDERKVARNAR TRÄSKOR OSTAR


KONINGINNEDAG

Koninginnedag är holländska för Drottningens dag som är den 30 april i Holland. Denna nationella festdag firas med pompa och ståt, och i Amsterdam gör befolkningen verkligen inga undantag. Iförda orangea kläder festar amsterdamborna längs med gator och kanaler hela dagen lång. Det är vanligt att loppmarknader och konserter hålls. De allra flesta är lediga från arbetet under Drottningens dag.Traditionen inleddes 1885 och firades till en början den 31 augusti då den dåvarande prinsessan Wilhelmina hade sin födelsedag. När hennes dotter Drottning Juliana föddes så flyttades helgdagen till hennes födelsedag, det vill säga den 30 april. Den nuvarande drottningen Beatrix intog tronen 1980 och har inte ändrat datumet. Lite missvisande så firar dock holländarna hennes födelsedag 30 april trots att hon egentligen fyller den 31 januari.

Beatrix har som tradition att varje år besöka några holländska städer och delta i festandet och firandet av Drottningens dag.

Som turist kommer du trivas som fisken i vattnet om du väljer att besöka Amsterdam under Drottningens dag. Dels så kommer du möta våren i Amsterdam och dels bevittna när staden lever som allra mest.