AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 ARTIS ZOO RIJKSMUSEUM REMBRANDTS HUS VAN GOGH MUSEUM ANNE FRANK-HUSET MADAME TUSSAUDS BEGIJNHOF HEINEKEN EXPERIENCE OUDE KERK MAGERE BRUG TORGET DAM NEMO TROPENMUSEUM


MAGERE BRUG

Magere Brug betyder rätt och slätt ”Magra bron” på holländska och har antagligen fått sitt namn på grund av att bron helt enkelt inte är särskilt bred. För turisterna berättas att bron byggdes 1691 på uppdrag av två rika systrar som bodde på varsin sida av Amstel och hade svårigheter att besöka varandra. Huruvida historien om de två systrarna är sann eller inte råder det oklarhet kring. Hur som helst så har nya broar med tiden upprättats - på exakt samma plats och med samma namn. Dock var det ursprungliga officiella namnet på bron Kerkstraatbron.

En mysig pub i form av De Magere Brug är belägen i anslutning till bron. Och sitter man där på kvällen och beskådar bron så kanske den är som allra tjusigast. Då är nämligen ungefär 1200 lampor - placerade längs med bron – tända. Dessa lyser upp omgivningen och ljusreflektionerna i det omgivande vattnet bidrar till en magisk stämning.

Fram till 1994 så öppnades bron för hand men nu sker öppnandet automatiskt. Sedan 2003 så är Magere Brug endast till för fotgängare och cyklister. De båtar som används för sightseeing i Amsterdam är tillräckligt låga för att kunna passera under Magere Brug utan att en broöppning krävs. Däremot måste bron öppnas flera gånger om dagen för större båtar.