AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 ARTIS ZOO RIJKSMUSEUM REMBRANDTS HUS VAN GOGH MUSEUM ANNE FRANK-HUSET MADAME TUSSAUDS BEGIJNHOF HEINEKEN EXPERIENCE OUDE KERK MAGERE BRUG TORGET DAM NEMO TROPENMUSEUM


OUDE KERK

Oude Kerk är Amsterdams äldsta kyrka. På 1300-talet byggdes den – förmodligen av de fiskare som uppehöll sig kring floden Amstel - och var tillägnad Sankt Nicholas. Det är ett imponerande medeltida monument som många turister gärna besöker. Oude Kerk fick sitt nuvarande namn först efter att Amsterdams befolkning några hundra år senare växt sig större, och det uppstod ett behov av att grunda en ny kyrka på torget Dam i centrala Amsterdam. Den fick namnet Nieuwe Kerk (Nya kyrkan) och den tidigare Sankt Nicholas-kyrkan fick alltså heta Oude Kerk (Gamla kyrkan)

Till Oude Kerk kan besökaren givetvis komma för att be, men där arrangeras också bröllop, utställningar och fungerar dessutom som konserthall. Kyrkan bedriver många kulturella projekt vilka de anser forma en dialog med samhället. Rembrandt lär ha ingått äktenskap i Oude Kerk och sjöhjälten Van Heemskerck sägs vara begravd där. Det var en salig blandning av händelser som ägde rum i kyrkan och dessutom hörde det till vanligheten att fiskare uppehöll sig där och lagade sina nät.

Oude Kerk ligger i det så kallade glädjekvarteret i Amsterdam vilket medför att många turister förundras av kontrasten av att det ligger en kyrka där. Inte nog med att den är väldigt ståtlig och vacker.