AMSTERDAM

 START HOTELL I AMSTERDAM SEVÄRDHETER TRANSPORTER KARTA ÖVRIGT OM & KONTAKT
 ARTIS ZOO RIJKSMUSEUM REMBRANDTS HUS VAN GOGH MUSEUM ANNE FRANK-HUSET MADAME TUSSAUDS BEGIJNHOF HEINEKEN EXPERIENCE OUDE KERK MAGERE BRUG TORGET DAM NEMO TROPENMUSEUM


TROPENMUSEUM

Tropenmuseum i Amsterdam är ett museum som räknas som ett av stadens största. Museet fokuserar på kulturer i tropikerna, och inspiration hämtas från Afrika, Sydamerika, Asien och Oceanien. Dessa miljöer kan besökaren ta del av då museet uppvisar fantastiska rekonstruktioner som många har beskrivit och upplevt som autentiska. Museet kartlägger främst de tidigare koloniala tropiska kulturerna. Museet utgörs av inte mindre än 175 000 objekt, 155 000 fotografier och ungefär 10 000 dokument, teckningar och målningar. De fotografier som finns är tagna under den holländska kolonialperioden – i huvudsak mellan 1855 och 1940. Till en början var museets fokusering inte fullt så bred som den är idag. När Indonesien blev självständigt 1945 så började museet även fokusera på de nederländska kolonialområdena i Sydamerika, Afrika och Asien. Tropenmuseum bevarar även samlingar som faller utanför huvudtemat – såsom samlingar om Kina, Europa, Korea och Japan.

Byggnaden som utgör Tropenmuseum är både historisk och vacker, och drivs och ägs av stiftelsen Koninklijk Instituut voor de Tropen som även underhåller museets utställningar. Tropenmuseum öppnades för allmänheten 1871. Idag är det ett välbesökt museum och 2010 så hade Tropenmuseum ungefär 197 000 besökare. Tropenmuseum har även en avdelning för barn - Tropenmuseum Junior - som brukar råda bot på otåliga barn som vanligtvis inte anser att ett muséebesök är särskilt fascinerande.